Monday, October 15, 2012

Mohsin Hamid, The Reluctant Fundamentalist




Bona novel·la. Un narrador antipàtic, però efectiu. Una trama interessant i un final sorprenent. Manté l’interés molt bé i tracta temes incòmodes. Hamid utilitza un narrador paquistanès en primera persona que conta la història en segona persona, adreçada a un oient estatunidenc al qual explica la seva experiència amb els Estats Units. El narrador, que ha estudiat administració d’empreses a Princeton i ha arribat a entrar en l’elit novayorquina, acaba per tornar a les seves arrels islàmiques i paquistaneses després dels atemptats terroristes de l’11 de setembre de 2001.

The Reluctant Fundamentalists, que va ser finalista del Man Booker Prize, és un llibre incòmode per als estatunidencs perquè no busca respostes simples en la relació entre l’imperi nordamericà i el món islàmic. A través del narrador, descobrim com l’anomenat tercer món, en particular les elits del món islàmic, primer s’enlluernen i intenten imitar el mode de vida i els valors americans només per descobrir que el preu és massa alt en deshumanització i en pèrdua d’identitat. El retorn a les arrels, però, resulta amarg i, com el títol suggereix, tendeix a reforçar les posicions ortodoxes i fonamentalistes.

Un llibre molt suggerent, de lectura fàcil i àvida, però d’interpretació difícil i incòmoda.

I no us ho perdeu, que Mira Nair, la directora the The Namesake, Monsoon Wedding, Mississippi Massala i Saalam Bombay, acaba d’estrenar l’adaptació cinematogràfica de The Reluctant Fundamentalist.

No comments:

Post a Comment