Sunday, January 15, 2012

Llibre 2: Michael Ugarte, Africans in Europe: The Culture of Exile and Emigration from Equatorial Guinea to Spain


Michael Ugarte escriu molt bé.  I això, en treballs acadèmics que solen ser més bé feixucs, és molt d’agrair.  Ugarte ens introdueix en la literatura contemporània guineoequatoriana des d’un enfocament centrat en les idees d’exili i emigració (emixile).

L’autor afirma que aquests conceptes són intercanviables en el context postcolonial de la Guinea Ecuatorial perquè “la línia que separa l’emigració i la immigració econòmiques i l’exili polític s’esborrona en l’economia política de la major part dels països africans en el període postcolonial: la pobresa més abjecta ve propiciada per la corrupció i la repressió politica (135).”

Africans in Europe acompleix amb escreix els objectius de l’autor: visibilitzar una literatura original però menystinguda pels circles intel·lectuals afrofòbics espanyols i per una industria editorial que només busca satisfer els gusts d’ara i aquí dels lectors i menysté la seva responsabilitat històrica envers els autors d’una ex-colònia que no poden expressar-se en el període postcolonial per la continuació de diverses dictatures en la Guinea Equatorial (Francisco Macías Ngema del 68 al 79  i Teodoro Obiang des d’aleshores).

Africans in Europe analitza l’obra de Donato Ndongo-Bidyogo, autor d’entre altres de El metro i Los poderes de la tempestad; Francisco Zamora, autor de Cómo ser negro y no morir en Aravaca; María Nsue, autora d’Ekomo o Ávila Laurel, autor de El desmayo de Judas, una novel·la ambientada en el casc antic de València i de la que no havia sentit a parlar.

Un llibre molt interessant que m’ha obert les portes a la literatura de la Guinea Equatorial i m’ha apropat a conceptes crucials en l’anàlisi del context colonial i postcolonial, com ara negritude de Leópold Senghor, la doble consciència de W.E.B du Bois o emixile d’Ugarte. Esperem que alguna editorial el tradueixi al castellà o català en un futur proper.

2 comments:

  1. Hola Aitana,
    Enhorabona pel bloc! Ja me n’he fet seguidora perquè sé que escrius molt bé i expliques coses d’allò més interessants. Ara posaré aquest bloc a la meva llista de blocs en el meu bloc (uf, quanta repetició). El posaré sota “Altres blocs” ja que les altres llistes que tinc són per literatura juvenil i literatura estricta.
    Acabo de llegir aquest article teu. Veus el que deia: molt ben escrit i interessantíssim. Sempre em descobreixes coses que desconeixia i que s’han de saber.
    Petons des de Toronto,
    Shaudin

    ReplyDelete
  2. Gràcies Shaudin,

    Encara he de veure com es fa això d'afegir blocs al bloc. El teu serà el primer.

    Petons,

    Aitana

    ReplyDelete