Monday, June 11, 2012

Tony Judt, The Memory Chalet


The Memory Chalet és un dels dos darrers llibres que va escriure Tony Judt. Mentre que The Memory Chalet és un llibre autobiogràfic que Judt pensava per les nits i dictava l’endemà a un ajudant mentre encara podia parlar, Thinking the Twentieth Century, que Judt va escriure amb l’ajuda del també historiador Timothy Snyder, és acadèmic (i sí, també el llegiré aviat).

Judt parla sense embussos del seu flirteig amb el marxisme i el zionisme i en conclou que “hom hauria de mantenir les distàncies no només dels “ismes” òbviament poc atractius—feixisme, militarisme, xauvinisme—sinó també dels més seductius: comunisme ben cert, però també nacionalisme i zionisme. I no oblidem l’orgull nacional” (pàg. 151-152)

Sobre les ideologies dominants (per exemple la fe en el mercat) ens recorda que “la millor forma de mesurar els vincles pels quals una ideologia atrapa les persones és la seva inabilitat col·lectiva per imaginar alternatives” (pàg. 134-45)

Sobre la identitat, Judt explica que “Prefereixo els llindars: els llocs on els països, les comunitats, les lleialtats, les afinitats i els arrels xoquen incòmodament les unes contra les altres—els llocs on el cosmopolitanisme no és tant una identitat com la condició normal de la vida” (pàg. 151-152)

The Memory Chalet és un llibre per als lectors asidus de Judt, els que hem après a admirar la seva erudició i capacitat d’anàlisi i la seva prosa clara i engrescadora. És un darrer regal que Judt ens va fer abans de no tenir ja res més per donar.

Sense haver llegit res més d’ell, el llibre sembla interessant a estones, però no gaire excepcional. Només la persona que ha conviscut i viatjat intel·lectualment amb Judt podrà apreciar-ne els matisos i veurà les mateixes obsessions resorgir aquí i allí. 

El llibre també té un altre possible lector: les persones que sofreixen ELA o la malaltia de Lou Gehrig’s, una malaltia neurològica progressiva incurable que avança ràpidament i deixa la persona amb una lucidesa intocada però presonera del seu propi cos.

En el poc temps que li quedava i tot i les limitacions, Judt va fer per continuar el seu compromís intel·lectual i arrodonir-nos el seu llegat. Gràcies Tony.

No comments:

Post a Comment