Wednesday, June 6, 2012

William C. Beeching, Canadian Volunteers. Spain 1936-1939


En 1989, calia recercar, escriure i publicar un llibre com Canadian Volunteers perquè els brigadistes internacionals canadencs s’estaven fent vells i la seva història es perdria per sempre si ningú no hi posava remei.

William C. Beeching, membre destacat del partit comunista canadenc i voluntari al batalló Lincoln, va decidir emprendre la tasca i compilar el major nombre de testimonis orals sobre el batalló canadenc Mackenzie-Papineau, anomenat així en homenatge als líders de la revolta liberal del 1837 contra el control imperial de Londres William Lyon Mackenzie i Louis-Joseph Papineau. I també va incloure els canadencs que lluitaren a altres batallons o unitats, com ara el metge Norman Bethune.

Mentre que el llibre resulta molt interessant com a compilació de testimonis orals, resulta molt deficient com a història dels brigadistes internacionals canadencs. El llibre conta batalletes, però no les explica. Així, la decisió del president de la República Juan Negrín d’expulsar els brigadistes internacionals el 1938 s’esmenta com un fet i punt, sense cap explicació de la política anglo-alemana de no-intervenció o del que Negrín esperava aconseguir amb aquesta mesura.

Una altra omissió increïble és la de les batalles intestines entre els republicans, per exemple la persecució del POUM i la CNT-FAI a Barcelona el 1937 per part de la policia republicana, UGT, PSUC i la Generalitat de Lluís Companys.  Beeching era membre del partit comunista i ho continuava sent quan va escriure aquest llibre. Conseqüentment, no hi ha cap esment a la revolució social, ni a les purgues i tensions que les polítiques stalinistes van causar en el camp republicà i entre les brigades internacionals.

Per Beeching, tots els anti-feixistes estaven units i l’única cosa que va fer perdre la guerra fou la manca d’armament per la miopia de les democràcies occidentals.

Amb una visió tan maquillada i simplista, resulta millor quedar-se amb les històries que els brigadistes contaren i la seva memòria. Supose que ara hauré de llegir Renegades. Candians in the Spanish Civil War de Michael Petrou que ja només per l’índex sembla més ben ensamblat.

Però el llibre de Beeching sí que compleix la funció d’ajudar a recordar, de farcir el sac de la memòria històrica en un moment en què els voluntaris canadencs encara no havien rebut cap tipus de reconeixement oficial per la seva lluita contra el feixisme i ni tan sols havien vist la seva condició d’ex-combatents reconeguda per Canadà (al contrari que els soldats de totes les altres guerres del segle XX). Això volia dir que no tenien pensions i que el seu sacrifici no es veia recordat en la Torre de la Memòria a Ottawa ni en la diada anual pel recordatori (Remembrance Day).

Els combatents candencs no serien reconeguts fins el 1995 a Toronto:


I el 2001 a Ottawa:




No comments:

Post a Comment