Saturday, June 30, 2012

A Visit from the Goon Squad, Jennifer Egan


Una bona novel·la, arriscada en estructura i estil i sense concessions al melodrama.

Sasha és una cleptòmana que ha treballat molts anys per Bennie Salazar, un productor musical a Nova York. A Visit from the Goon Squad ressegueix tots els personatges relacionats amb Sasha i Bennie al llarg de quaranta anys, des dels seus inicis esperançadors en el rock and roll als 70-80, fins els divorcis, autodestruccions i decepcions dels 2000.

Goon en anglès és alternativament imbècil o xulo (matón). Una visita de la colla de perdonavides, com podríem traduir el títol, ens dóna una idea de l’humor de l’autora. El temps és un perdonavides o, millor, robavides, que ha utilitzat els joves esperançats, els ha clavat en un mar d’addiccions i ha xuclat els seus millors anys, per abandonar-los quan toquen la trentena. I ells no se n’adonaven perquè estaven massa preocupats sortejant els perdonavides que se’t planten al camí diàriament.

Egan tracta amb sensibilitat els seus personatges, els deixa créixer i cometre errors tots sols, però alhora no els en perdona una, les reflecteix totes, i deixa que siga el lector qui en trega l’entrellat.

La primera part de la novel·la és una col·lecció de capítols independents en primera persona i cadascun amb un narrador diferent (alguns d’ells havien estat publicats com a contes). Egan s’ha treballat força les veus i els personatges i tots resulten creïbles i engrescadors.

En la segona part de la novel·la, on barreja la tercera i primera persona, la història pren volada i reprén i conclou les connexions que el lector ha descobert poc a poc en la primera part. Com a curiositat, un dels capítols narrats per una xiqueta de 12 anys és tot una presentació de power point i funciona molt bé!

Una bona lectura estiuenca, especialment per als amants de la música, la indústria musical i les novel·les experimentals.

No comments:

Post a Comment